Süblimasyon Transfer Baskının Avantajları ve Dezavantajları Nedir?

  •  14.12.2017
  •  Setaş
Süblimasyon Transfer Baskının Avantajları ve Dezavantajları Nedir?

Süblimasyon baskı için gerekli olanlar; süblimasyon transfer kağıdı, süblimasyon boya, süblimasyon yazıcı, sıcak pres makinesi ve tekstil kumaşıdır. Genellikle kullanıldığı yerler ; profesyonel bisikletçi kıyafetleri, polyamid, mayo ve sörf kıyafetleri , 100% polyester koşu ve buz hokeyi kıyafetleri, spor malzemeleri (forma), perde , stor perde , yastık ,masa örtüsü, gözlük temizleme bezleri, bayraklar ,kumar masaları , ev tekstil , seramik , kayak takımları , sörf tahtaları , kupalar , metal tabaklar vb….

Hepimiz süblimasyon baskının birçok avantajı olduğunu biliyoruz fakat dezavantajları olduğunu da unutmamak gerekir.

Avantajları

Süblimasyon baskının avantajı baskının yüzeye hemen işlemesi ve başka işlem gerekmeden kullanılabilmesidir. Fakat baskı kâğıtları nemin %45-%55 arasında olduğu yerlerde saklanmalıdır. Az ve yüksek nem baskıyı bozabilir. Inkjet yazıcılar imajı, boya damlacıkları kullanarak katmanlı halde üretir. Bunu büyüteç yardımı ile büyüterek görebiliriz. Dye süblimasyon lekeleme yapmadan sabit renkler yaratır bu aynı fotoğrafçılıktaki kimyasal üretimine benzer. Süblimasyon makinelerin çok az haraketli kısımları vardır. Bu yüzden koruyucu malzeme kullanımı azdır. ( koruyucu kıyafet, koruyucu gözlük gibi)

Dezavantajları

Süblimasyon baskı makineleri, özel kaplamalı kâğıtlar ile daha iyi çalışmaktadır. Fakat ülkemizin üretim koşulları ve maliyet problemleri nedeniyle birçok son kullanıcı kaplamasız Kraft kâğıt ile üretim yapmaktadır. Bu yüzden, renk transferi azlığı ve soluk renkler gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Süblimasyon yazıcılar sadece tek rulo kâğıt ile çalışmaktadır. Bu yüzden rulo kâğıt takılması ve sökülmesinde hem zaman kaybı hem de takıp-söküm işleminde oluşabilecek kazalar sonucu makinede zararlar meydana gelebilmektedir. Genellikle CMYK (cyan-magenta-yellow-black) 4 renk ile çalışmakta olan yazıcılar, tek renk kullanımında bile diğer renklere ihtiyaç duyar. Kullanılmakta olan baskı kafaları genellikle tüm renkleri tek bir kafada bulundurduğunda 1 renk probleminde bile diğer renklerden atık boya üretmektedir. Bu da maliyet açısından dezavantaj yaratmaktadır.