Tekstil Sektöründe Single Pass Baskı Makineleri

  •  4.04.2019
  •  Setaş
Tekstil Sektöründe Single Pass Baskı Makineleri

Bugün Tekstil sektöründe ki birçok firma için dijital baskı olmazsa olmaz haline geldi. Fakat Dijital Baskının da klasik baskıya göre bazı dezavantajları vardır. Dijital Baskının en önemli dezavantajı hacimli üretim ve uzun metrajdaki performansının yetersiz olmasıdır. Single Pass baskı makineleri, 2011 ITMA fuarında MS Printing Solution firması tarafından Lario model baskı makinasının tanıtılması ile hayatımıza girdi ve bu dezavantajları ortadan kaldırmak için iddialı bir adım atılmış oldu.

Single Pass baskı makineleri, inkjet baskı makinelerinden farklı olarak herhangi bir kafa taşıyıcı sistemine sahip değildir. Kafalar blok halinde ve sabittir. Her blokta sadece bir renk bulunur ve basılacak malzeme (kumaş veya kağıt) bu blok sistemin altından hareket halindeyken baskı blokları tarafından desene göre renklendirilir. 

Single Pass’ın baskının iki önemli avantajı, yüksek üretim hızı ve yüksek keskinliktir. Yanlış hizalanabilecek birden fazla görüntü katmanı olmadığı için, görüntü her zaman net ve keskin olur. Single Pass yazıyıcılar dakikada 90 lineer metreye kadar baskı yapabilirken, dijital baskı yazıcılar dakikada birkaç lineer metreden daha fazla baskı yapamaz. Single Pass’ın en önemli dezavantajı yüksek başlangıç ​​yatırımıdır. Single Pass yazıyıcıların maliyet olmasının ana sebebi baskı kafalarının maliyetidir. İkincisi, tüm baskı kafaları ayrı bir sürücü elektroniğine ihtiyaç duyar ve bu da yazıcının daha yüksek maliyetine katkıda bulunur.

 

 

 

 

 

Prensipte tüm Single Pass yazıyıcılar aynı teknolojiyi kullansa da piyasada var olan yazıyıcıların bir birlerinden bazı farklılıkları vardır. Tekstil sektöründe piyasaya ticari olarak sunulan ilk Single Pass yazıyıcı MS Printing Solution firmasının Lario modelidir. MS Single Pass teknolojisinde rakiplerinden hızlı harekete geçebilme becerisini, pazarlama başarısı ile birleştirince dünyada Single Pass piyasasının liderliğini üstlenmiş oldu.

MS Lario 600 dpi çözünürlüklü Kyocera KJ4B baskı kafası kullanmaktadır. Bu kafalar ile 4pl’den 72 pl ye kadar farklı büyüklük de noktacıklar ile baskı yapmaktadır. Baskı hızı 4 renk kullanıldığında 75m/dak ve 8 renk kullanıldığında 35m/dak hıza çıkabilmektedir. Ayrıca Lario 3,2 m genişliğinde modeli ile de fark yaratmaktadır. MS Lario single pass baskı makinesinde asit, reaktif, dispers, sublimasyon ve pigment boyalar kullanılabilmektedir. Ms Lario açık boya sistemine sahiptir ve kendi yazılımını kullanır.

 

ms lario textile printer ile ilgili görsel sonucu

 

MS Printing Solution firmasından sonra 2015 ITMA fuarında Konica Minolta firması Nassenger SP-1 model ve SPGPrints (Stork)  firması Pike model Single Pass printerlarını tekstil piyasasına sunmuşlardır.

SPGPrints firmasının Pike modeli MS Printing Solution’dan farklı olarak Fuji Samba baskı kafası ile tasarlanmış ve piyasaya sunulmuştur.  SPGPrints, Pike modelinde Fuji Samba baskı kafası kullanarak mevcut piyasada bulunan muadil makineler arasında en ufak noktacık boyutu ile ateşleme yapabilme özelliğine sahiptir. Pike pamuk, viskon ve polyester guruplarına göre 6 ile 9 baskı istasyonu ve her istasyonda 43 Fuji Samba baskı kafası ile baskı çeşitliliğini artırmayı amaçlamış. Kumaş yüzeyine 1200x1200dpi, 2-10 pikolitre ye kadar boya püskürtebilmektedir. Baskı hız olarak değerlendirirsek, Pike 75m/dk ya ulaşabilse de bu baskı hızı elektronik olarak sınırlandırılmaktadır. Bu hızlarda 8 renk kullanabilen Pike C,M,Y,K + Orange, Blue, Red, Gray ve renklere ilave olarak penetrasyon sıvıları ile 9 baskı istasyonu kullanabiliyor. Bu renkleri rakiplerine göre daha düşük pikolitreler (2-10) ile kumaş yüzeyine daha uzun mesafelerden 3-6mm kadar uzaklık da net ve sorunsuz baskı sunmaktalar.

SPGPrint-pike

 

 

Konica Minolta Single Pass dünyasında 360 derece çözüm sunabilen bir firma. Bunu yapabilmelerinin sırrı da hem makine hem de kafa üreticisi olmalarından kaynaklanıyor. Nassenger SP-1 Single Pass yazıyıcı teknolojisindeki önemli bir açığı kapatma iddiasında. Dijital Baskı Single Pass’a göre hataları çok daha kolay kapatabilir çünkü Multi Pass’da bir kafada oluşan bir problemi diğer bir kafa ile kapatabilirsiniz. Single Pass’da böyle bir şansınız yoktur.  Her bir renk bir üniteden atılır ve kafanın her hangi bir nozzle’da oluşabilecek bir problem çok daha kolay belli olur. Konica Minolta baskı kafası nozzle sensörleri tarafından algılanan ve hataları telafi eden bir teknolojiye sahiptir. Bir nozzle da yaşanacak bir kayıp bu teknoloji sayesinde kolayca kapatılabilir. Konica Minolta tarafında geliştirilmiş mürekkep püskürtme kontrol teknolojisi küçük, orta veya büyük damla boyutları seçenekleri (6-30 pl) ile sunulmaktadır. Nassenger SP-1 ‘in 4 farklı baskı modu vardır ve 720 x360 dpi baskı çözünürlüğünde 6,400m2/saat hıza ulaşabilmektedir.

 

konica minolta nassenger sp-1 ile ilgili görsel sonucu

 

 

Geçtiğimiz ay İtalya’dan gelen bir haber Single Pass dünyasında bizler için yeni bir yazıyıcının habercisi oldu. Efi Reggiani Kasım 2018 de İtalya’da kalabalık bir davetli grubu eşliğinde BOLT model single pass printerini tanıtmış oldu. BOLT ‘un resmi lansmanını 2019 ITMA Barcelona fuarında yapacaklardır. Efi Reggiani single pass printerında diğer Reggiani modellerinden farklı olarak az bakım gerektiren Fuji Dimatix baskı kafalarını kullanmıştır.

Reggiani Bolt single pass baskı makinesinin resmi lansmanı yapılmadığından makine ile gelen ilk bilgiler şunlardır. 5pl’den 30pl’e ye kadar noktacık boyutuna sahip olacaktır. Daha az bakım gerektiren, sirkülasyonlu Fuji Dimatix baskı kafalarına sahip olacaktır. 600x600 dpi çözünürlükte saatte 8000m2 baskı hızına sahip olacaktır. Ayrıca standart temaslı silgi sistemi yerine temassız vakumlu kafa temizleme sistemi kullanacaktır.